енкодер, таймер, прекъсване, импулси и как се прави

енкодер, таймер, прекъсване, импулси и как се прави. бърз урок за енкодерите, таймерите, прекъсванията на процесора и как се сглобява това всичко в софтуера за да може системата да работи нормално. интересен урок, който ще ви помогне да работите коректно с енкодерните системи, как да различавате входящите импулси, как да настроите електрониката и софтуера за да върви гладко мехниката и ако има проблем с механиката да го отчете И отреагира електрониката.

линк за видеото >>> https://www.youtube.com/watch?v=zeNfJ59r98g

клиент сървър технология с LINUX релета

клиент <=> сървър технология с LINUX релета със видео за това как се прави, как се програмира софтуера и какви са проблемите при предаване и приемане на данни.

линк >>> https://www.youtube.com/watch?v=eetdDrPkO1A

масиви от данни - приемане предаване LINUX > windows10

нов урок за предаването и приемането на масиви от данни между клиент <=> сървър технологии с крайни товари в сървъра релета. компютър с уин10 е клиент, распбери линукс е сървър. много инфо за масивите, малко код кое как се прави и в уин 10 и в линукс за двата софтуера. един за клиент и един за съръвър. програмирането е във ЕМБАРКАДЕРО РАД СТУДИО 10 за уиндоус, за линукс е във ДЖИНИ С/С++ компилира се директно във распбериан линукс системата. демоснтрация на работата на системата както и някой основно проблеми и тяхното решаване. гледайте внимателно печелите обезателно :)

линк >>> https://www.youtube.com/watch?v=5mFvzy494B0

 

LAMP OK INSTALL с новия RASPBERRY BULLSEYE :)

инсталацията на новата версия на распбериана върху распбери 3б+ мина успешно. всички необходими програми от предните уроци се инсталираха нормално след като се настрои супер потребителската парола /root/ с няколко лесни команди.

тука на показаната графика можете да видите както информация за новата версия на линукса, така и информация за LAMP сървъра. много добе работи системата, очаквайте новини за новите системи за интернет контрол и автоматизация през линукс сървърите, распбери новини и други варианти на интернет комуникация и автоматизация. :)

ако искате да повторите моят успех със инсталациите прочетете внимателно предните статии, особенно за СУПЕР ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ПАРОЛА и няма да имате никакви проблеми при инсталация.

RASPBERRY PI NEW LINUX VERSION > BULLSEYE :)

RASPBERRY PI NEW LINUX VERSION <> BULLSEYE :) распбери са направили нова версия на линукс за всички модели на распбери. работи отлично, скоро ще има и х64 битова за всички модели. инсталира се на ново директно от ИСО файла, као го сваляте от сайта. ето как да проверие с коя версия сте на лнукса във вашето распбери. въведете
командата pi@pi:/ $ cat /etc/os-release във конзолата. трябва да получите ето този резултат

така, ако искате да си смените със супер добър линукс на вашето распбери и отново да си инсталирате всички необходими софтуери от предните уроци, можете да го направите като преди да започнете процедурите от предните статии за APACHE2, MYSQL / MARIADB. PHP, PHPMYADMIN, ще трябва да си оправите паролата за ROOT потребитела, който сте вие.

НО ПРЕДИ ДА СТЕ НАСТРОИЛИ ТАЗИ ПАРОЛА, ЛИНУКСА НЕ ЗНАЕ ЧЕ ВИЕ СТЕ СУПЕР АДМИН ПОТРЕБИТЕЛ !!!! ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА Я НАСТРОИТЕ И ДА Я ПОЛЗВАТЕ ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО ПО ВРЕМЕ НА ИНСТАЛАЦИЯ НА ДАДЕН СОФТУЕР ТРЯБВА ДА Я ВЪВЕДЕТЕ ЗА ДА МОЖЕ СОФТУЕРА ДА ПРОМЕНИ ВАЖНИ КОНФИГУРАЦИОННИ ФАЙЛОВЕ И ДА СЕ ИНСТАЛИРА ПРАВИЛНО.

така, трябва да изпълните командата : pi@pi:/ $ sudo passwd root , като ще ви излезе съобщение да въведете новата парола. символи или звездички или каквото и да е няма да се появят докато въвеждате новата парола за ROOT потребителя /user/. запомнете новата парола добре. след като натиснете клавиша ENTER за потвърждение на паролата, ще ви се появи надпис да въведете още веднъж СЪЩАТА ПАРОЛА за потвърждение че сте я запомнили.

когато направите това и натиснете ENTER за потвъждение ще ви излезе съобщение че новата парола е променена и можете да продължите работа. ако искате да смените потребителя PI със супер потребителя ROOT трябва да въведете командата pi@pi:/ $ su root . ще ви се появи ред за въвеждане на СУПЕР ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ПАРОЛА. след като я въведете и натиснете ENTER, ако сте я въвели правилно отново ще се появи командния ред, САМО ЧЕ НЯМА ДА Е ЦВЕТЕН както на потребителя PI. това е направено за да се вижда разликата когато влизате с потребител ROOT и кога с другите потребители. както виждате на графиката списъка от командата
root@pi:/# ls
bin   dev  home  lost+found  mnt  proc    run   srv  tmp    var
boot  etc  lib     media         opt  root    sbin  sys  usr

е черно-бял за да се покаже че вече сте с права в системата на супер потребител /root/ и можете да правите каквото искате върху всички файлове и системи на распберито. внимавайте много кои файлове в системните директории променята защото ще се наложи да преинсталирате всичко на ново ако объркате конфигурациите на системните файлове. не правете промени, които не са за този линукс прочетни от интернет или се консултирайте във форума на распбери преди да започнете нещо да променяте. супер потребителя /root/ има абсолютни права върху файловете на системата и може да направи всякакви промени във който и да е файл.

за да се върнете пак към правата на потребителя PI използвайте командата root@pi:/# su pi и ще излезете от режим на супер потребителя, като се връщате във правата на потребител PI и както виждате на графиката отново сипъска със файлове и директории ще стане цветен.

 

здр, продължаваме урока от предния път. сега ще ви покажем три графики на различни стойности на светене на светодиода, което зависи от това колко е отпушен
мосфет транзистора.

това може да се регулира със подаваното напрежение на управляващият пин, като такова напрежение със голяма точност на стъпката в увеличаваща или намаляваща последователност се постига със програмирането на процесор.

добавил съм и два волтметъра допълнително, като единият е на захранващото напрежение на схемата, а вторият на изходящото общо напрежение на товара към транзистора. ВИНАГИ СЛЕДЕТЕ ТЕЗИ ДВЕ НАПРЕЖЕНИЯ за да сте сигурни че транзисторът се е отпушил на 100% процента, като загубата на напрежение не преминава 0,1 ВОЛТ от захранващото.

подобен проблем срещнах при програмирането на един процесор където се оказа че на изхода на пина не се получава достатъчно напрежение за да отпуши транзистора. намерих начин да програмирам процесора така че да може да управлявам товарният транзистор в пълна мощност. имайте предвид че за товари като разните двигатели, соленоиди и всякакви други електро-механични системи е необходимо пълно 100 процентно управление на крайните стъпала /транзистори/ за да може механичните възли и системи да сработят.

ако не обръщате внимание на изходящите напрежения на крайните стъпала може да не получите желаният работен ефект на вашите процесорни управления.
тов е важно също за осветителните тела, динамични управления на всякакви видове електродвигатели, електро-механични възвратно-постъпателни системи, както и много други. измерванията може да правите с нормален мултицет, като спазвате полярността на измервателните щеки, както и позициите където измервате напреженията. неправилно поставени, могат да дадат грешни резултати както това ще доведе до подвеждането ви във верността на контрола и качеството.

на първата графика виждаме нормалната работа на схемата, като изходящият волтметър показва отклонение 0.01 волт от входящото напрежение.
на втората графика съм променил едното съпротивление така че стойността му да запуши леко транзистора. това довежда до по-малко входящо напрежение на входа на транзистора и съответно по-слабо светене на светодиода. както виждате на изходящият волтметър вече стойността е доста по висока от предходната графика.

на третата графика съм увеличил същото съпротивление със съвсем малко, което обаче е достатъчно да намали светенето на светодиода почти до нула. напрежението на изходящият волтметър вече е двойно от предходното. това показва че транзистора още повече се е запушил. ако продължаваме да увеличаваме стойноста светодиода ще спре да свети изобщо.

за други товари където работната графика в съотношение време/волтаж е по-плавна може да се усети по-добре промяната на стойността на съпротивлението за да се контролира работа на крайният товар.

този процес се нарича ДИМИРАНЕ. в предните уроци сме споменавали за това. както и на главният сайт има направен и програмиран процесорен контролер за ргб светодиодни ленти. в зависимост от мощността на крайните товари това може да бъде направено за всякакви машини и механизми.