енкодер, таймер, прекъсване, импулси и как се прави

енкодер, таймер, прекъсване, импулси и как се прави. бърз урок за енкодерите, таймерите, прекъсванията на процесора и как се сглобява това всичко в софтуера за да може системата да работи нормално. интересен урок, който ще ви помогне да работите коректно с енкодерните системи, как да различавате входящите импулси, как да настроите електрониката и софтуера за да върви гладко мехниката и ако има проблем с механиката да го отчете И отреагира електрониката.

линк за видеото >>> https://www.youtube.com/watch?v=zeNfJ59r98g

клиент сървър технология с LINUX релета

клиент <=> сървър технология с LINUX релета със видео за това как се прави, как се програмира софтуера и какви са проблемите при предаване и приемане на данни.

линк >>> https://www.youtube.com/watch?v=eetdDrPkO1A

масиви от данни - приемане предаване LINUX > windows10

нов урок за предаването и приемането на масиви от данни между клиент <=> сървър технологии с крайни товари в сървъра релета. компютър с уин10 е клиент, распбери линукс е сървър. много инфо за масивите, малко код кое как се прави и в уин 10 и в линукс за двата софтуера. един за клиент и един за съръвър. програмирането е във ЕМБАРКАДЕРО РАД СТУДИО 10 за уиндоус, за линукс е във ДЖИНИ С/С++ компилира се директно във распбериан линукс системата. демоснтрация на работата на системата както и някой основно проблеми и тяхното решаване. гледайте внимателно печелите обезателно :)

линк >>> https://www.youtube.com/watch?v=5mFvzy494B0

 

LAMP OK INSTALL с новия RASPBERRY BULLSEYE :)

инсталацията на новата версия на распбериана върху распбери 3б+ мина успешно. всички необходими програми от предните уроци се инсталираха нормално след като се настрои супер потребителската парола /root/ с няколко лесни команди.

тука на показаната графика можете да видите както информация за новата версия на линукса, така и информация за LAMP сървъра. много добе работи системата, очаквайте новини за новите системи за интернет контрол и автоматизация през линукс сървърите, распбери новини и други варианти на интернет комуникация и автоматизация. :)

ако искате да повторите моят успех със инсталациите прочетете внимателно предните статии, особенно за СУПЕР ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ПАРОЛА и няма да имате никакви проблеми при инсталация.

RASPBERRY PI NEW LINUX VERSION > BULLSEYE :)

RASPBERRY PI NEW LINUX VERSION <> BULLSEYE :) распбери са направили нова версия на линукс за всички модели на распбери. работи отлично, скоро ще има и х64 битова за всички модели. инсталира се на ново директно от ИСО файла, као го сваляте от сайта. ето как да проверие с коя версия сте на лнукса във вашето распбери. въведете
командата pi@pi:/ $ cat /etc/os-release във конзолата. трябва да получите ето този резултат

така, ако искате да си смените със супер добър линукс на вашето распбери и отново да си инсталирате всички необходими софтуери от предните уроци, можете да го направите като преди да започнете процедурите от предните статии за APACHE2, MYSQL / MARIADB. PHP, PHPMYADMIN, ще трябва да си оправите паролата за ROOT потребитела, който сте вие.

НО ПРЕДИ ДА СТЕ НАСТРОИЛИ ТАЗИ ПАРОЛА, ЛИНУКСА НЕ ЗНАЕ ЧЕ ВИЕ СТЕ СУПЕР АДМИН ПОТРЕБИТЕЛ !!!! ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА Я НАСТРОИТЕ И ДА Я ПОЛЗВАТЕ ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО ПО ВРЕМЕ НА ИНСТАЛАЦИЯ НА ДАДЕН СОФТУЕР ТРЯБВА ДА Я ВЪВЕДЕТЕ ЗА ДА МОЖЕ СОФТУЕРА ДА ПРОМЕНИ ВАЖНИ КОНФИГУРАЦИОННИ ФАЙЛОВЕ И ДА СЕ ИНСТАЛИРА ПРАВИЛНО.

така, трябва да изпълните командата : pi@pi:/ $ sudo passwd root , като ще ви излезе съобщение да въведете новата парола. символи или звездички или каквото и да е няма да се появят докато въвеждате новата парола за ROOT потребителя /user/. запомнете новата парола добре. след като натиснете клавиша ENTER за потвърждение на паролата, ще ви се появи надпис да въведете още веднъж СЪЩАТА ПАРОЛА за потвърждение че сте я запомнили.

когато направите това и натиснете ENTER за потвъждение ще ви излезе съобщение че новата парола е променена и можете да продължите работа. ако искате да смените потребителя PI със супер потребителя ROOT трябва да въведете командата pi@pi:/ $ su root . ще ви се появи ред за въвеждане на СУПЕР ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ПАРОЛА. след като я въведете и натиснете ENTER, ако сте я въвели правилно отново ще се появи командния ред, САМО ЧЕ НЯМА ДА Е ЦВЕТЕН както на потребителя PI. това е направено за да се вижда разликата когато влизате с потребител ROOT и кога с другите потребители. както виждате на графиката списъка от командата
root@pi:/# ls
bin   dev  home  lost+found  mnt  proc    run   srv  tmp    var
boot  etc  lib     media         opt  root    sbin  sys  usr

е черно-бял за да се покаже че вече сте с права в системата на супер потребител /root/ и можете да правите каквото искате върху всички файлове и системи на распберито. внимавайте много кои файлове в системните директории променята защото ще се наложи да преинсталирате всичко на ново ако объркате конфигурациите на системните файлове. не правете промени, които не са за този линукс прочетни от интернет или се консултирайте във форума на распбери преди да започнете нещо да променяте. супер потребителя /root/ има абсолютни права върху файловете на системата и може да направи всякакви промени във който и да е файл.

за да се върнете пак към правата на потребителя PI използвайте командата root@pi:/# su pi и ще излезете от режим на супер потребителя, като се връщате във правата на потребител PI и както виждате на графиката отново сипъска със файлове и директории ще стане цветен.

 

Така, екипът на блога за уроци е стигнал до решение за публикуване на новите уроци за pic процесори в платен вариант. Заплащането на таксите за определен период става след регистрация на всеки един потребител И ОДОБРЕНИЕ НА РЕГИСТРИРАНИЯ ПРОФИЛ ОТ СТРАНА НА АДМИНИСТРАТОРИТЕ НА САЙТА !!!! сайта за уроци НЕ ЗАДЪЛЖАВА ПОД КАКВАТО И ФОРМА НИТО ЕДИН ПОСЕТИТЕЛ да се регистрира!!!! регистрацията е свободна по желание на всеки, като това става чрез попълване на формата за регистрация в линка на главното меню. След одобряване на профила на регистрирания потребител, ще му бъде изпратен емайл за потвърждение, че профилът е одобрен и може да се пристъпи към плащане на такса за определен период, който потребителят е избрал и може да прочита статии, уроци, и всяка информация в секция РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ. Таксите са написани в евро, защото имаме потребители извън страната, които плащат през интернет платежни системи като paypal. За България цените са в лева, като всеки може лесно да си пресметне левовата равностойност на таксата за определен  период. Плащанията стават през системата на ЕКОНТ, като всички разходи и тарифи за паричните преводи са за сметка на екипът на сайта. Във регистрационната форма има задължителни и незадължителни полета, като цялата попълнена информация е НЕВИДИМА за посетителите на сайта, инфото е само за контакти между администраторите и регистрираните потребители на платените статии и уроци.

Посетителите които НЕ са РЕГИСТРИРАНИ НЕ ДЪЛЖАТ НИЩО НА ЕКИПЪТ НА САЙТА !! могат свободно да си четат, свалят схеми, картинки и всякаква информация която смятат за полезна.

За РЕГИСТРИРАНИТЕ потребители, които са платили за определен период от време, информацията на сайта е достъпна изцяло. Както безплатните така и платените уроци и статии в секция РЕГИСТРИРАНИ.

След изтичане на платеният период, РЕГИСТРИРАНИТЕ потребители, спират да виждат платените уроци, като остават само статиите и уроците които са БЕЗПЛАТНИ ЗА ВСИЧКИ потребители. Информацията за РЕГИСТРИРАНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ и тяхните логин/пароли се запазват, като могат да заявят продължаване на платеният период чрез подаване на заявка през формата за избор на период или по емайл. След плащането на таксата за новият период, профилът ще бъде активиран и регистрираният потребител ще може отново да чете статии и уроци както и тези които е пропуснал в неплатеният период. Екипът на сайта разбира ситуацията че даден потребител може да пропусне голям период от време в който пет или шест урока да бъдат пропуснати. Когато се регистрира и предплати периода регистрираният потребител ще може да си прочете пропуснатите пет или шест урока без да доплаща за това.

КЪМ РЕГИСТРИРАНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ >>>> Попълвайте точно информацията в задължителните полета, както и тази в незадължителните ЗАЩОТО >>> тази информация ще бъде необходима когато активираме вашите акунти в системата. В разписката на еконт имената и електронната поща, както и номера на телефона ще служат за информация на администраторите за да знаят точно на кой потребител да активират акаунта. ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ФОРМАТА СЪС НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПОЛЕТА НЕ СЕ ВИЖДА НИКЪДЕ В САЙТА !!! ВИЖДА СЕ САМО В КОНТРОЛНИЯТ ПАНЕЛ НА СИСТЕМАТА и служи за ориентир при активирането на вашите платени акаунти.

СЛЕДВАТ МАЛКО ГРАФИКИ ЗА ОРИЕНТИР СЪС ОБЯСНЕНИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ КОЕ ВЪВ ФОРМАТА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ КАКВО СЕ ПОПЪЛВАСНИМКА ДВЕ :СНИМКА 3 :СНМКА 4 :ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ИНФОТО и МИСЛЕТЕ !!!! СЪС ГЛАВИТЕ !!!!