В този урок ще разгледаме всички основни програми които трябва да имате инсталирани на вашият компютър, за да започнете първите стъпки в програмирането на PIC процесорите. Всикчи програми за създавнето на софтуера, компилирането до *.HEX файла, помощни програми за четене на описанията, редактиране на *.HEX файловете, видове *.HEX файлове и други видове данни и помощна информация.
1.     Развойна среда MPLAB IDE
Развойната софтуерна среда е създадена и се поддържа постоянно от завода производител на процесорите microchip. Средата е сободна за изтегляне, ъпдейт и допълнителни добавки – модули за всякакви процесори, компилатори и диагностични софтуерни разработки. Може да бъде използвана и като дебъгер за вашите софтуерни проекти със определени развойни платки на същия завод. Някои от програматорите като pickit2, pickit3, icd предлагат дебъгване в реално време на работещите електронни схеми със написаният от вас софтуер. За напредналите mplab предлага изпълнение на проекти с мощни процесори от фамилията pic24, pic32 и други комуникационни интеграли. Новото е че microchip купиха дългогодишния си конкурент atmel, като може би тези процесори ще се развият или ще се затрият.
Най доброто решение е това че в развойната среда може да инсталирате компилатор за езика за прогрмиране на процеосорите който ползвате и познавате най-добре. Естествено, асемблер е най старият и първият който и до сега се използва за програмиране на софтуер. Смао че вече софтуера стана доста обемист, сложен и изисква доста писане за да може да се пише на асемблер. За това езика за програмиране С/С++ предлага много по удобен начин за писане, лесно разбираем синтаксис, лесно и бързо откриване на грешки в софтуер от други колеги и клиенти. Езикът С/С++ е много стар като разработка, има много развойни среди който могат да компилират вашия софтуер за ЛИНУКС, уиндоус, андроид и други операционни системи. Същият език със същите команди и синтаксис е преработен за PIC процесорите, като това е допълнителен модул за MPLAB развойната среда.

 

продължава за регистрирани потребители ...