В този урок ще разгледаме всички основни програми които трябва да имате инсталирани на вашият компютър, за да започнете първите стъпки в програмирането на PIC процесорите. Всикчи програми за създавнето на софтуера, компилирането до *.HEX файла, помощни програми за четене на описанията, редактиране на *.HEX файловете, видове *.HEX файлове и други видове данни и помощна информация.
1.     Развойна среда MPLAB IDE
Развойната софтуерна среда е създадена и се поддържа постоянно от завода производител на процесорите microchip. Средата е сободна за изтегляне, ъпдейт и допълнителни добавки – модули за всякакви процесори, компилатори и диагностични софтуерни разработки. Може да бъде използвана и като дебъгер за вашите софтуерни проекти със определени развойни платки на същия завод. Някои от програматорите като pickit2, pickit3, icd предлагат дебъгване в реално време на работещите електронни схеми със написаният от вас софтуер. За напредналите mplab предлага изпълнение на проекти с мощни процесори от фамилията pic24, pic32 и други комуникационни интеграли. Новото е че microchip купиха дългогодишния си конкурент atmel, като може би тези процесори ще се развият или ще се затрият.
Най доброто решение е това че в развойната среда може да инсталирате компилатор за езика за прогрмиране на процеосорите който ползвате и познавате най-добре. Естествено, асемблер е най старият и първият който и до сега се използва за програмиране на софтуер. Смао че вече софтуера стана доста обемист, сложен и изисква доста писане за да може да се пише на асемблер. За това езика за програмиране С/С++ предлага много по удобен начин за писане, лесно разбираем синтаксис, лесно и бързо откриване на грешки в софтуер от други колеги и клиенти. Езикът С/С++ е много стар като разработка, има много развойни среди който могат да компилират вашия софтуер за ЛИНУКС, уиндоус, андроид и други операционни системи. Същият език със същите команди и синтаксис е преработен за PIC процесорите, като това е допълнителен модул за MPLAB развойната среда.

 
 


 

Създателите на С компилатора за PIC процесорите са дали пълно описание  и много допълнителна информация за начина на изписване на командите, всички необходими настройки за свързването на софтуера на езика С/С++ със контролните регистри на процесорите.
1.     Среда прогрмиране  на *.HEX файловете в процесорите – MPLAB IPE
Следващата програма която се инсталира заедно със развойата среда е програмата която се използва за качване на вече компилираният файл във конкретния процесор. Програмата разпознва програматора на същата фирма PICKIT 3 като в нея зареждате фашият готов компилиран *.hex файл и го зареждате в процесора. След това монтирате процесора на платката със останалите елементи и ако всичко сте направили както трябва електронната схема трябва да тръне веднага след подавне на захранването. Програмата предлага различни опции за програмирането на всички процесори, като от вас се иска да си направите съответен цокъл за монтирането на процесора по време на програмирането. За различните корпуси на процесорите има различни по брой пинове цокли за монтаж, като за процесорите със SMD монтаж може би е най добре да се програмират дирекнто на платката или на специален отваряем цокъл за съответния корпус. Ще разгледаме това в следващите уроци.

 
 

На края на урока ще дадем малко повече графична информация от самите програми.
1.     Foxit PDF Reader – без нея нищо няма да направите
Програмата за прочитане на pdf файлове ще ви трябва постоянно. С нея може да отворите и да прочетете всеки един файл описание на кой да е процесор, както и на всички други интеграли в електрониката, пасивни и активни елементи, цокли, транзистори и други използвани в електрониката компоненти. Както всички основни функции, програмата има и търсачка, допълнителен плъгин за ms office пакета, много полезни функции за отпечатване и други. Исключително полезна и подорбно направена програма за всички които ще имат работа със всякакви pdf документи. Може да бъде изтеглена свободно от нета има я навсякъде. Потърсете в сайтовете за сваляне последната версия, като това ви гарантира последно добавени функции и изчистени грешки от предходни версии на програмата.
 

1.     Adobe Photoshop 7.0 – желязна програма за обработка на растерна/пикселна графика
Едва ли има някой който да не знае за photoshop. Това е програма която съм започнал да ползвам през 1999-2000г. Тогава photoshop беше само със команда undo, без history за направените операции и без много други екстри. Днес photoshop  е версия CS6 изключитело мощна програма за обработка на пикселна графика, всякакви печатни проекти, издания, реклама, разпечатки, уеб дизайн и обработка на всички видове графични формати, много графични мощни ефекти върху обработваните изображения. В нашият екип използваме версия 7.0 защото не се нуждаем от толкова много мощност на последните версии на програмата. Имаме за обработка изходни 2D и 3D графични файлове от програмите за проектиране на електрониката, снимки на готови електронни модули, графична информация от различни етапи на програмирането на процесорите, както и малко рекламни снимки и графики за сайта който посещавате. Малко колажи със графики и снимки са възможни, както и по сложни доста проекти, във тази версия има заложени много графични ефекти, има възможност за добавяне на графични плъгини от различни софтуерни групи, изобщо всичко което можете да решите да направите със photoshop 7.0 можете да свършите както сега така и след време, стига да искате да разберете, научите и работите растерна графика. Ще во покажа снимка на логото на тази версия на photoshop като в нета може да намерите и всички останали версии на програмата до последната излязла за употреба. За нуждите на електрониката, за да се рекламира и продава тази стара, но вдостатъчно мощна версия на photoshop e напълно достатъчна.

 


Изображения от работната среда на photoshop можете да намерите нета, както за тази така и за всички следващи най нови версии на този мощен софтуер.
1.     Векторна графика – COREL DRAW X5 – който не знае да работи с корел няма да яде !!
Тази програма е основната за обработката на векторната графика в рекламата. Програмата за проектиране на печатните платки поддържа екпсорт на вашите проекти във няколко векторни файлови формата. Също така през corel draw можете лесно да размножавате бройки на печатни платки във хартиените формати, редакция на векторната графика е възможна на всички нива, добавяне/редакция на надписи и много други операции във всички векторни файлови формати. Предпочитана версия на corel draw e X5, X6 като последната X7 може да е доста тежка и излишна за вашите нужди в електрониката. Corel draw поддържа импорт и експорт във всички растерни графични формати, като с това могат да бъдат композирани всякакви графични печатни проекти, рекламни стикери, календари, визитки, плакати и много други. Програмата има изход към всички режещи плотери за самозалепващо фолио, хартии всички типове, както и за по сложни обработващи машини, като 3D фрези, плотери, сканиращи устройства и много други машини и механизми. Векторната графика е изключителномощен дигитален инструмент за обработка на информацията, като директно от чертожната дъска проектите могат да бъдат произведени на машина в готови детайли. За електрониката corel draw e много важен защото в програмата можете да нанесете допълнителни корекции, които после да се появят на вашите печатни платки. Различните технологии на производство на печтни платки налага добре познаване и работа със корел драу, за да можете да прозиведете вашите прототипи на работещи електронни схеми, а след това и останалите стотици бройки от вашите електронни проекти.


Производителите на прототипни печатни платки които ползват технологията – ситопечат искат определени варианти на вашите файлове за да направят платките за вашите прототипи. Ако не спазите изискванията за обработка на векторните файлове най вероятно ще ви върната файла за редакция, докато направите графичните прототипи на платките както трябва за прозиводството.
1.     NOTEPAD / NOTEPAD++ - текстови редактори съ сголеми възможности
За нотпад – стандартния в уиндоус, съм написал цял урок в блога. За NOTEPAD++ обаче няма да ми стигнат и пет урока. Това са текстови редактори които имат големи възможности за обработка на обикновенни текстови файлове. Така е защото всички hex файлове са обикновен текст от числа, букви, цифри, знази, които обаче се разпознават от процесорите, защото това е шестнайсетичен код който процесорите прочитат и изпълняват. Програмата за програмирането на процесорите и развоната среда MPLAB IDE/IPE всъщност създават/редктират един и същ текстов файл със вашият софтер. На следващата графика ще покажем нагледно как изглежда един hex компилиран файл в двете програми.